Relacja z II Pilzneńskiego Festiwalu Pierogów

Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu chroniły.

Uważając św. Jacka za patrona pierogarzy, poczęstowaliśmy na II festiwalu Pierogów, który miał miejsce w dniu 15 września br. współczesnymi pierogami zaproszonych gości oraz księży od św. Jana Chrzciciela i Karmelitów na pamiątkę pierogowej uczty, która jak mniemamy, miała miejsce w średniowiecznym Pilźnie.

Myślimy, że smakowały ponieważ rozdaliśmy ich więcej niż rok temu.

Imprezie towarzyszyło wiele konkursów dla dorosłych i dla dzieci.

W konkursie lepienia pierogów na czas wzięło udział 8 drużyn. Oj tutaj to się działo, jedną z drużyn stanowili księża z kościoła farnego z Pilzna pod dowództwem księdza Michała Rosa.  

  • I miejsce zdobyli nauczyciele z Łęk Górnych, którzy ulepili 111 pierogów w czasie 11.04.96 min obejmującym wyrobienie pierogów z 1 kg mąki.
  • II miejsce przedstawiciele Rady Rodziców przy Gimnazjum w Pilźnie - 81 pierogów
  • III miejsce trafiło do drużyny sołtysów z tzw. "Zawisłocza Pilźnieńskiego" (miejscowości: Dobrków, Jaworze Dolne, Połomia) którzy ulepili 77szt.

Księża także się postarali i ulepili 67 pierogów co dało im szóste miejsce.

W konkursie na tradycyjną/oryginalną recepturę pieroga wzięło udział również 5 zespołów. Kapituła konkursowa w składzie:

  • Magdalena Jarosz- menager PPM Taurus przewodnicząca
  • Ewa Lewek - przedstawiciel kontrahentów
  • Paweł Brud- przedstawiciel Departamentu KSOW UM Woj. Podkarpackiego
  • Małgorzata Kluska - kierownik zakładu produkcyjnego Tuchowie
  • Jan Krupa - profesor WSIiZ Rzeszów
  • Władysław Szajna - Podkarpacki Klaster Rolno Spożywczy

miała wielki dylemat ponieważ wszystkie pierogi były oryginalne i  bardzo dobre.

W konkursie „Kulinarne dziedzictwo - najlepsza receptura pierogów" kolejne miejsca zajęli:

  • I miejsce - osoba indywidualna - P. Katarzyna Mroczek, za pierogi z serem bundz z oscypkową nutą (ser podpuszczkowy)
  • II miejsce - Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich z Dzwonowej za pierogi z soczewicą
  • III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich z Łęk Dolnych za pierogi z białą kiełbasą i kapustą 

Rzemieślnicza Szkoła Zawodowa w Pilźnie z dyrektorem Anną Smolucha przygotowała konkurs na rozpoznawalność farszu.

  • I miejsce i dyplom Konesera pierogów - Mistrza wysublimowanego smaku zdobyła pani Ewa Lewek.

Natomiast w konkursie jedzenia pierogów na czas (15sztuk),

  • I miejsce z czasem 58.90 (sekund!) zajął Pan Grzegorz Zioło  z Tarnowa
  • II miejsce z czasem 1.02 min zajął Pan Daniel Szczepanik z Dębicy
  • III miejsce z czasem 1.05min Mateusz Stróż ze Strzegocic

Podczas imprezy wystąpiły zespoły muzyczne: STARS, RIFF, MAXIM i ARIUS oraz DJ Sid. Konkurs na najlepszy zespół wygrał zespół Maxim, a  solistą festiwalu został Dawid Pietrucha z zespołu Riff z Brzostka.

Po pięknych występach dzieci z Przedszkola Publicznego w Pilźnie wystąpił zespół Yamacha.

Duże brawa zdobył też zespół Świerczkowiacy działający przy Mościckim Centrum Kultury w Tarnowie.

Powodzeniem cieszyły się również występy dzieci z miasta partnerskiego Rudki na Ukrainie.

Dla dzieci zorganizowano zjeżdżalnie, jazdę na kucykach oraz inne atrakcje.

Festiwalowi patronował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi . Sponsorami byli Żywiec, Pepsi, Grupa Autograf, Ogród i Lavazza. Patronat medialny objęli RDN Małopolska, Polskie Radio Rzeszów oraz Obserwator Lokalny. Organizatorami byli PPM Taurus , Urząd Miejski w  Pilźnie, Dom Kultury w Pilźnie, Podkarpacki Klaster Rolno Spożywczy.
Organizatorzy dziękują służbom porządkowym Policji z Dębicy i Pilzna oraz Ochotniczej Straży Pożarnej z Pilzna.

Pierogi, które były bohaterem święta zostały wyprodukowane w Oddziale Taurusa w Tuchowie. Taurus produkuje już 30 rodzajów wyrobów garmażeryjnych, w tym pierogi. Wszystkie wyroby produkowane są bez konserwantów, 5 z nich wpisanych jest na krajową listę Ministra Rolnictwa jako produkty tradycyjne pilzneńskie.

Pierogi otrzymały wiele laurów, a w tym roku ten najważniejszy Godło Teraz Polska i cieszą podniebienia nie tylko w Polsce ale i poza jej granicami. A oto część listu gratulacyjnego przesłanego przez Krzysztofa Przybyła prezesa Godła Teraz Polska: „Cieszy mnie niezmiernie fakt, iż produkty wyróżnione w tym roku Godłem ,,Teraz Polska'' są w tak atrakcyjny sposób przez Państwa promowane. Wszystkim uczestnikom święta pierogów mogę z całą odpowiedzialnością je zarekomendować, jako produkty cechujące się najwyższą jakością oraz wyjątkowym smakiem.

Szanowni Państwo, w tegorocznej edycji Konkursu ,,Teraz Polska'' pierogi z Pilzna zdobyły najwyższą punktację ze wszystkich produktów spożywczych ocenianych przez komisję ekspertów.

Również kapituła Konkursu ,,Teraz Polska'' doceniła walory smakowe produktów, czego dowodem jest przyznanie pierogom oraz innym produktom garmażeryjnym firmy TAURUS Godła ,,Teraz Polska'' _ potwierdzającego najwyższą polską jakość.

Zdaniem ekspertów oraz Kapituły Konkursu ,,Teraz Polska'' godnym podkreślenia oraz promocji jest fakt tradycyjnego pochodzenia pierogów oraz stosowania na etapie produkcji wyłącznie naturalnych składników, bez użycia konserwantów. To rzadkość wśród większości produktów spożywczych oferowanych obecnie na rynku

Prezes Taurusa Stanisław Jarosz podziękował Marszałkowi Województwa, Burmistrzowi Pilzna, Staroście Dębickiemu współgospodarzom tego festiwalu za zaangażowanie we współtworzenie festiwali golonki i pierogów, które mobilizują do dalszej pracy nad promowaniem gminy, regionu poprzez nasze tradycyjne produkty w Polsce i za granicą.

 

 

 

 

 

 

<< powrót