Kiełbasianka z Pilzna nagrodzona na Agrobieszczadach 2013

27 - 28 lipca 2013 Lesko gościło uczestników XVIII edycji Targów Rzemiosła i Przedsiębiorczości "AGROBIESZCZADY 2013", połączonej z XIII edycją finału regionalnego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Impreza ta od lat promuje nie tylko przedsiębiorczość i  rolnictwo tej części Podkarpacia, ale także rozsławia region. Samorząd Województwa Podkarpackiego reprezentowali w Lesku Wicemarszałek Lucjan Kuźniar oraz Członek Zarządu Tadeusz Pióro.

Z roku na rok leskie Targi mogą poszczycić się coraz większą liczbą gości z całej Polski. Gośćmi Targów są także wystawcy z Ukrainy i Słowacji. Podczas tegorocznych Targów aż 55 wystawców wzięło udział w XIII edycji konkursu „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" . Jego organizatorami na szczeblu wojewódzkim są Polska Izba Produktu Regionalnego i  Lokalnego oraz Marszałek Województwa Podkarpackiego przy współudziale Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.

Celem konkursu jest zachowanie i upowszechnianie tradycji kuchni regionalnej. „Historia sprawiła, że ziemie obecnego Województwa Podkarpackiego były tyglem kulturowym, w którym wymieszane zostały tradycje różnych narodów, także tradycje kulinarne. Dziś chcemy te tradycje pielęgnować, dając im nowy wymiar i pomagając, aby przyczyniały się one do kształtowania współczesnego wizerunku naszego regionu" - mówił w Lesku Wicemarszałek Lucjan Kuźniar. Wicemarszałek Kuźniar dziękował wszystkim, których wysiłki i zaangażowanie pomagają pielęgnować dziedzictwo kulinarne regionu, zwłaszcza członkom Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które wynajdują i ocalają stare receptury, kultywując tym samym tradycje minionych pokoleń.

I nagrodę otrzymała Kiełbasianka z Pilzna Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS sp. z o.o. Pilzno

Galeria


<< powrót