V Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna 2013
W dniu 02.06 br. w Strzegocicach k/Pilzna, na Rancho „Taurus", odbyła się impreza pn. „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" zorganizowana przez Firmę Taurus, Urząd Marszałkowski w Rzeszowie, Gminę Pilzno, Dom Kultury w Pilźnie oraz Podkarpacki Klaster Rolno Spożywczy. Patronat honorowy sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" było obchodzone także we wszystkich 11 barach należących do Firmy Taurus znajdujących się na terenie województw małopolskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.
Gospodarzami imprezy byli:
Stanisław Jarosz - Prezes Firmy Taurus
Ewa Gołębiowska - burmistrz miasta Pilzna
Lucjan Kuźniar- wicemarszałek województwa podkarpackiego
Swoją obecnością imprezę uświetnili:
Tomasz Poręba - europoseł,
Jan Warzecha i Józef Rojek - posłowie,
burmistrzowie i wójtowie z burmistrzami bliźniaczych miast: Karczewa i Węgierskiego miasta Gyomaendrőd.
Program imprezy zrealizowano w całości. Głównymi punktami programu były konkursy nawiązujące do podstawowego celu imprezy, tj. prezentacji bogatego dziedzictwa kulinarnego regionu Podkarpacia, o którym to bogactwie opowiadał Grzegorz Russak.
Zgodnie z tą ideą zorganizowano konkurs pod przewodnictwem Rzemieślniczej Szkoły Zawodowej z Pilzna. Udział w konkursie wzięły cztery szkoły średnie z powiatu dębickiego. Uczniowie wykazali się wyjątkowym kunsztem kulinarnym i komisja konkursowa z profesorem Janem Krupą z WSIiZ z Rzeszowa i profesorem Grzegorzem Russakiem miała trudny orzech do zgryzienia.
Laureatami konkursu zostali:
pierwsze miejsce - uczniowie z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie, drugie miejsce - przedstawiciele Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy,
trzecie miejsce - Zespół Szkół w Brzostku.
Odbył się również konkurs kulinarny „Nasze Regionalne Smaki", który adresowany był do kół gospodyń wiejskich. Panie rywalizowały w dwóch kategoriach: „potrawa z żeberek" oraz „stół regionalny". Najlepsze żeberka przygotowało Stowarzyszenie KGW Zawisłocze Pilźnieńskie, natomiast najlepszy stół regionalny zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Łęk Górnych. W tej kategorii drugie miejsce zajął również stół zaprezentowany przez KGW z Łęk Dolnych, trzecie miejsce zdobyło Stowarzyszenie Zawisłocze Pilźnieńskie.
Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs: III Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas.
Zwyciężył Piotr Ferenc z Dębicy z czasem 1:59:92 min
II miejsce Grzegorz Zioło 2:10:06 min
III miejsce Radosław Bryg 2:57:15 min
Nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Brukseli. Nagrodę ufundował i wręczył Tomasz Poręba - eurodeputowany.
Radosny nastrój świętowania współtworzyły występy lokalnych zespołów artystycznych: Pieśni i Tańca Sokolanie z Pilzna, Yamaha ze Szkoły Muzycznej w Pilźnie, Small Cafe z Tarnowa, The Hawk z Pilzna oraz Ciryam z Krosna.
Dziecięce i młodzieżowe zespoły brały udział w konkursie na najlepszy występ artystyczny. W tej kategorii pierwsze miejsce zdobył Zespół Pieśni i Tańca Sokolanie, drugie uczniowie ze Szkoły Muzycznej Yamaha w Pilźnie, natomiast trzecie dzieci z Ochronki Sióstr Służebniczek w Pilźnie.
Podczas święta został rozstrzygnięty konkurs dla dzieci pt. „Pocztówka z Przyszłości - Moja Miejscowość w 2020 roku", w którym dzieci różnymi technikami: rysunek, kolaż, grafika komputerowa prezentowały swoje wyobrażenia na temat przyszłości swoich miejscowości. Spośród wielu ciekawych pomysłów można było zobaczyć wyciąg narciarski w Zwierniku, kąpielisko oraz hotele nad zalewem w Strzegocicach, a także mnóstwo fontann na rynku w Pilźnie - którego rewitalizacja już wkrótce ,więc nadzieja na fontannę jest.
W tym konkursie nagrody zdobyli:
w kategorii klas 0 - III
I miejsce Weronika Szumowicz
II miejsce Kamila Tworek
II miejsce Zofia Papiernik
III miejsce Zuzanna Podstawa
w kategorii klas IV - VI
I miejsce Julia Wnęk
II miejsce Bartosz Gac
III miejsce Anna Kubik
III miejsce Sylwia Tworek
Gwiazdą wieczoru był zespół Pectus, który ponad godzinnym występem uświetnił część artystyczną Święta Golonki. Fani, a w szczególności fanki, mimo deszczu nie zawiedli.
Biesiadowano do późnych godzin nocnych przy muzyce kapeli Andante.
Organizatorzy przygotowali tak różnorodny program, że każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. W sposób szczególny dostrzeżono dzieci i dla nich zorganizowano liczne konkursy z nagrodami. Dzieci przedszkolne z Ochronki Sióstr Służebniczek i Przedszkola Publicznego ku radości widzów dały popis swoich artystycznych umiejętności.
Całość imprezy przebiegała w radosnej atmosferze rodzinnego pikniku. Dużym powodzeniem cieszyła się, zgodnie z oczekiwaniem, golonka podkarpacka z Pilzna oraz grillowana kiełbasa, szaszłyki, krupnioki i inne smakołyki serwowane na wielu stoiskach.
Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim, w tym także sponsorom, którzy przyczynili się do przygotowania imprezy, a uczestnikom za wspólne świętowanie mimo niezbyt sprzyjającej pogody.
Justyna Dziedzic
Fryderyk Kapinos
Galeria