Gwiazdy podkarpackich mediów w kuchennej rywalizacji

W niedzielę 21.04.2013 w Barze Taurus w Rzeszowie przy ul Podkarpackiej odbyły się I Podkarpackie Potyczki Kulinarne.
W rywalizacji wzięły udział reprezentacje dziennikarzy rzeszowskiego ośrodka Telewizji Polskiej i Polskiego Radia.

Telewizję Polską o/Rzeszów reprezentowały: Pani Beata Wolańska i Pani Ilona Małek z dziećmi. Panie przygotowały żeberka w marynacie słodko kwaśnej.
Polskie Radio Rzeszów reprezentowane było przez Pana Grzegorza Walickiego i Panią Małgorzatę Iwanicką, którzy przygotowali żeberka w marynacie z dodatkiem imbiru.
Drużyny brały udział w konkursie lepienia pierogów ruskich i pierogów z mięsem.

Żeberka pachniały i smakowały wyśmienicie. A mistrzowie w między czasie lepili pierogi.
Po zakończeniu zmagań Jury konkursowe w składzie: Zenona Mokrzycka z Urzędu Marszałkowskiego, Urszula Sobol z Nowin, Janusz Micał Przewodniczący Rady Osiedla Zwięczyca z Rzeszowa, Dorota Pelc kierownik Baru Taurus ogłosiło werdykt.
I miejsce za żeberka ekipa Polskiego Radia
I miejsce za lepienie pierogów ekipa Telewizji Polskiej.

Całość potyczek odbyła się z oprawą muzyczną Marcina Walkowicza.

Galeria

dsc_1103_340dsc_1104_160dsc_1121_160dsc_1131_160dsc_1124_160dsc_1133_160dsc_1160_160dsc_1111_160dsc_1125_160dsc_1111_160

Rywale podzielili się z nami swoimi przepisami:

 

Żeberka na słodko kwaśno wg receptury Beaty Wolańskiej w w wykonaniu Beata Wolańska i Ilona Małek dziennikarek TVP Rzeszów

Składniki:dsc_1125_900

  • żeberka 
  • ocet winny z wina czerwonego
  • sos sojowy
  • musztarda ostra
  • miód
  • czosnek
  • cebula
  • kapusta kiszona

Sposób wykonania:

Żeberka pokroić na 15 dekagramowe porcje,
Z octu, sosu sojowego musztardy i miodu przygotować marynatę. Do marynaty dodać drobno posiekany czosnek. Żeberka zalać tak przygotowaną marynatą i  marynować 1 do 2 dni.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez 75minut w temperaturze 180stopni. Należy zwrócić uwagę podczas pieczenia, aby miód zbyt mocno się nie karmelizował. 20 minut przed końcem należy dodać pokrojone cebulę, czosnek oraz kapustę wcześniej ugotowaną.

 

Żeberka pieczone w miodzie i piwie

Składniki:dsc_1125_900

  • 1 kg żeberek (koniecznie mięsnych)

Marynata (ilości poszczególnych składników wg indywidualnych upodobań):

  • kilka ząbków czosnku rozgniecionych i lekko osolonych,
  • ciemny sos sojowy (50 ml),
  • dwie łyżki octu winnego,
  • świeży imbir (3 łyżki stołowe),
  • kilka łyżek miodu,
  • olej (50 ml),
  • sproszkowany kmin rzymski (1 łyżeczka),
  • płatki chilli (1 - 2 łyżeczki),
  • sól, pieprz do smaku,
  • 0,5 piwa.

Sposób wykonania:

Żeberka, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i zmiękczenia mięsa, lekko podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego (można także wstępnie obsmażyć w oleju zamiast gotowania).
Po ostygnięciu usuwamy nadmiar tłuszczu, odcedzamy i zalewamy marynatą (poniżej).

Składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy żeberka. Następnie lekko podgrzewamy i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do zimnego miejsca.
Następnie pieczemy żeberka w marynacie w piekarniku w  naczyniu żaroodpornym w temp. 180o przez 20 min., tak aby zredukować objętość marynaty do gęstego sosu. Obracamy w trakcie pieczenia w  naczyniu polewając żeberka marynatą, w taki sposób, aby żeberka zbyt szybko nie przypaliły się (składnikiem marynaty jest miód, a zawarty w  nim cukier łatwo przypala się).

Na oleju szklimy 2 cebule pokrojone w piórka bądź w ósemki. Odstawiamy.

Pod koniec pieczenia dodajemy cebulę oraz dodatkowo posiekane 2 ząbki czosnku. Pieczemy jeszcze 5 min. i gotowe.

Żeberka możemy podawać z dowolną surówką i np. ziemniakami.

W podobny sposób możemy upiec żeberka na grillu.

Możemy modyfikować marynatę w sposób indywidualny, dodając np. czomber, majeranek, jałowiec, tymianek, sproszkowaną paprykę lub sos Worcester - wg własnych upodobań i smaków. Należy pamiętać, aby zioła do marynaty były sproszkowane, najlepiej utarte w moździerzu.

 

 

Pokłosiem konkursu jest wprowadzenie do menu baru nowej potrawy „żeberko z kapustą po pilzneńsku". Serdecznie zapraszamy do baru „Taurus" przy ul. Podkarpackiej w Rzeszowie (dawna nazwa „Pod samolotem") na degustację nowej potrawy.

Poniżej pozostałe przepisy:

Żeberka po pilzneńsku

Składniki:

  • Kilogram surowych żeberek również wyporcjowanych po około 0,20kg marynujemy;

MARYNATA:

  • liść laurowy
  • kminek
  • ziele angielskie
  • przyprawa do potraw
  • 3 cebule duże pokrojone w cząstki

Sposób wykonania:

Żeberka zasypujemy przyprawami i zalewamy olejem odstawiamy do chłodu na minimum 12 godzin.
Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika najlepiej pieczenie plus para na około 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni.
W tym czasie przygotowujemy kapustę do naszego żeberka 2 kg kapusty kiszonej płuczemy, stawiamy na ogień dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele, kminek ,marchew gotujemy do miękości dosmaczamy na sam koniec zaciągamy zasmażką: smalec + mąka pszenna.
Po upieczeniu żeberek całą zawartość z pieca wkładamy do ugotowanej kapusty i tak oto mamy żeberko w kapuście po PILZNIEŃSKU

 

Żeberka pieczone w piwie

Składniki:

  • KIlogram surowych żeberek wyporcjowanych po około 0,20kg
    wkładamy najlepiej na noc do marynaty mięsem do dołu, przykrywamy folią spożywczą /do lodówki/

MARYNATA:

  • 2 łyżki świeżego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 szklanki piwa
  • kminek 1 łyżka-najlepiej roztartego w mozdzieżu

Sposób wykonania:

Rano wyciągamy żeberka z marynaty i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
Podsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego mięsem do dołu, wlewamy do niego marynatę oraz olej ze smażenia dolewamy jeszcze 1/2 szklanki piwa doprawiamy; solą ,papryką ostrą lub innymi przyprawami
według uznania.
Żeberka pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 180 stopni przez 75 minut.

Po tym czasie do żeberek dodajemy obrane i pokrojone w cząstki 3 duże cebule i pieczemy jeszcze około 15 minut.

 

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo dobre.
To proste i pożywne danie, chyba najlepiej smakuje z kromką domowego chleba. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania.

Potrawa łatwa do zrobienia. Godzinka w piekarniku i już można delektować się smakiem żeberek i pysznej kapusty duszonej w wieprzowinie. Żeberka w kapuście to danie obiadowe ale równie dobrze smakuje na kolację i o każdej innej porze.
Warto też pamiętać, że kapusta kwaszona jest znowu na topie jako środek dietetyczny w nowoczesnej i lekiej kuchni. Kapusta kwaszona może zrobić wiele dla zdrowia: wspomaga myślenie oraz uklad nerwowy. Pomaga w produkcji krwinek czerwonych, działa odmładzajaco, wspomaga regenerację kości oraz obniża wysoki poziom cholesterolu. Kapusta kwaszona wzmacnia miesień sercowy oraz dziala przeciwstresowo. Kapusta kwaszona zawiera niewiele kalorii, nie zawiera tluszczu, a szybko zaspakaja glód. Przez to wspomaga trawienie i oczyszcza jelita z zalegających zatorów.
Kapusta kwaszona również z  naukowego punktu widzenia jest bardzo wartościowa: juz 200 g - normalna ilość jako dodatek do dań zaspokaja wiecej niż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Również wysoka zawartość witamin B, K , kwasu pantotenowego i  związków mineralnych czyni z niej bombę witaminową.
Zapraszamy na tradycyjne żeberka w kapuście.

 

 

<< powrót