"Smaczne bo Podkarpackie" 2012
Prezes Stanisław Jarosz 22 października odebrał certyfikat Programu Certyfikującego Najlepsze Spożywcze Produkty Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2012 za pierogi z mięsem pilzneńskie.
Wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie podkarpackim - smacznych, zdrowych, odpowiadających europejskim standardom to główny cel konkursu. Chodzi o potwierdzenie, że produkowana na Podkarpaciu żywność jest najwyższej jakości ale także o uświadomienie, że sięgając po te produkty wspomagamy podkarpackich producentów żywności, dbamy o miejsca pracy.
Producenci musieli spełnić szereg wymogów a same produkty przejść kilka etapów oceny aby znaleźć się na liście najlepszych. Wszystkie produkty, które zostały wybrane przez kapitułę, uzyskały także dodatkowe aprobaty organów zajmujących się kontrolą rynku czyli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.
Kapituła (eksperci rynku spożywczego, osoby zaufania publicznego oraz przedstawiciele mediów) przyznali 12 certyfikatów "Smaczne bo Podkarpackie".
Pod uwagę brano:
- skład surowcowy, wartość odżywcza zdrowotna, walory organoleptyczne
- technologię produkcji,
- wygląd i estetyka produktu i opakowania
- stosowany system kontroli jakości,
- zdobyte przez firmę certyfikaty i wyróżnienia, posiadane opinie konsumentów,
- Wszelkie posiadane dokumenty potwierdzające spełnienie wymogów dopuszczających produkt do obrotu rynkowego - dokumenty normalizujące, wyniki analiz fizykochemicznych, wyniki badań mikrobiologicznych i przechowalniczych, posiadane atesty i certyfikaty dotyczące ocenianego produktu,
- materiały reklamowe stosowane przez firmę w promocji zgłaszanego produktu,
- inne przedstawione dokumenty i informacje dotyczące danego produktu mogące mieć istotny wpływ na jego ocenę.
Organizatorem konkursu jest Centrum promocji Biznesu.
Galeria