Podsumowanie imprezy "Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna '12"
W dniu 02.06 br. w Strzegocicach k/Pilzna na Rancho „Taurus" odbyła się impreza pn. „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" zorganizowana przez Firmę „Taurus", Urząd Marszałkowski w Rzeszowie, Gminę Pilzno i Dom Kultury w Pilźnie.
Patronat honorowy sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" było obchodzone także we wszystkich 11 barach należących do Firmy „Taurus" znajdujących się na terenie województw małopolskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.
Gospodarzami Imprezy byli:
Stanisław Jarosz - Prezes Firmy „Taurus"
Ewa Gołębiowska - burmistrz miasta Pilzna
Marcin Ciźla -dyrektor departamentu rolnictwa i środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie
Organizatorzy imprezy otrzymali okolicznościowe adresy i gratulacje od: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego, Marszałka Województwa Podkarpackiego i Prezydenta Miasta Rzeszowa Tadeusza Ferenca.
Program imprezy zrealizowano w całości. Głównymi punktami programu były konkursy nawiązujące do podstawowego celu imprezy, tj. prezentacji bogatego dziedzictwa kulinarnego regionu Podkarpacia.
Zgodnie z tą ideą zorganizowano konkurs „Poznaję tradycyjne produkty z mojego regionu", w którym udział wzięli uczniowie Rzemieślniczej Szkoły Zawodowej z Pilzna.
Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest wyjazd do Brukseli ufundowany przez Posła do Parlamentu Europejskiego Tomasza Porębę.
Laureatami konkursu zostali:
1 miejsce -Marcin Nowak i Damian Lorek - '' Gołąbki z ziemniakami"
2 miejsce - Justyna Szczepanik i Joanna Fundakowska " Zrazy staropolskie nadziewane "
3 miejsce - Katarzyna Chajec i Justyna Wierzbicka "Proziaki podkarpackie z serem "
4 miejsce - Bernadetta Madeja i Ewelina Paprocka "Szaszłyki w mięsie drobiowym z ryżem "
Odbył się również finał konkursu „Golonka z mojej gminy" o puchar Prezesa Firmy Taurus z udziałem kół gospodyń wiejskich.
W konkursie udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich z Łęk Górnych, Dzwonowej, Mokrzca i Łęk Dolnych.
Zwyciężyły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Łęk Dolnych. Nagrodą jest weekendowy pobyt w Krynicy ufundowany przez Firmę Taurus.
Konkursy te z właściwą sobie swadą prowadził Karol Okrasa, znany telewizyjny prezenter programów kulinarnych. W jury konkursu zasiadała również Hanna Szymanderska z Warszawy, autorka wielu książek kucharskich.
Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs: II Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas.
Zwyciężył Piotr Ferenc z Dębicy z czasem 1 min 18 sek
II miejsce Bałchan Stanisław z czasem 2,13 sek
III miejsce Godawski Bartłomiej z czasem 2,18 sek
Nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Lwowa na mecz Niemcy - Dania w ramach EURO 2012. Nagrodę ufundowała Firma „Taurus".
Radosny nastrój świętowania współtworzyły występy zespołów artystycznych:
Pieśni i Tańca Uniwersytetu Śląskiego „Katowice"
„Jaworzanie" z Jaworza Górnego
Pieśni i Tańca „Sokolanie" z Pilzna
Koncert zespołu muzycznego „Walkiria" z Pilzna oraz szczególnie ciepło przyjęty koncert talentów wokalnych z Gminy Pilzno zatytułowany „Od przedszkola do Opola".
Gwiazdą wieczoru był Zespół Brathanki, który ponad godzinnym występem uświetnił część artystyczną Święta Golonki.
Organizatorzy przygotowali tak różnorodny program, że każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. W sposób szczególny dostrzeżono dzieci. Dla najmłodszych zorganizowano pokazy magii i iluzji w wykonaniu zespołu „Apollino" z Pilzna, oraz liczne konkursy z nagrodami. Dzieci mogły darmowo korzystać ze zjeżdżalni, oraz dosiąść kucyka.
Imprezie towarzyszyły wystawy produktów regionalnych. Między innymi swoje produkty prezentowali:
Józef Gudka - wyroby z wikliny
Tudryn Antoni- soki ekologiczne z Jelnej
Henryk Szczęch z piekarni IZA Rzeszów -chleb, makowiec i sernik sędziszowski
Anna Surmacz - chleb na liściu kapusty
Wojewódzki Związek Pszczelarski z Rzeszowa - podkarpackie miody
Alina Becla- herbaty i mieszanki ziołowe z Hanzlówki,
Jadwiga Kuźniar Zakład Tłuszczowy „Białoboki" - olej podkarpacki rzepakowy
Również organizator imprezy Firma „Taurus" prezentowała swoje tradycyjne produkty. Zainteresowani mogli degustować 11 produktów wpisanych na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi tj. golonkę podkarpacką z Pilzna, kiełbasę swojską pilzneńską, szynkę swojską pilzneńską, szynkę biesiadną, salceson swojski pilzneński, kaszankę wiejską pilzneńską, pierogi i gołąbki pilzneńskie.
Całość imprezy przebiegała w radosnej atmosferze rodzinnego pikniku. Dużym powodzeniem cieszyła się, zgodnie z oczekiwaniem, golonka podkarpacka z Pilzna oraz grillowana kiełbasa, szaszłyki, krupnioki i inne smakołyki serwowane na wielu stoiskach.
W ciągu całego dnia, Ranczo „Taurus" odwiedziło ok. 15 tysięcy osób. Świętowano do późnej nocy tańcząc przy muzyce zespołu „Mega".
Organizator główny Firma „Taurus" serdecznie dziękuje współorganizatorom i sponsorom za współorganizowanie imprezy, a jej uczestnikom za wspólne świętowanie.