30 lat działalności przedsiębiorstwa
Taurus świętuje jubileusz
Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” sp. z o.o. obchodzi w tym roku 30-lecie działalności. Rodzinna firma, założona w 1989 roku w Pilźnie przez Stanisława Jarosza, jest dziś nowoczesną grupą, prowadzącą działalność produkcyjną, handlową i usługową. Zatrudnia ponad pół tysiąca osób.
Grupa „Taurus” to nie tylko nowoczesny zakład przetwórstwa mięsa, ale także sklepy, hurtownie, hotele, domy weselne, bary firmowe, produkcja wyrobów garmażeryjnych i punkt skupu żywca.
- W ciągu minionych trzech dekad przebyliśmy długą drogę – mówi Stanisław Jarosz. – Od skromnej, rodzinnej firmy do dużego przedsiębiorstwa, które ma swoje placówki w całej południowo-wschodniej Polsce. Rozwijamy się, ale nie zapominamy o tradycji. Nasze wyroby produkowane są z rodzimych surowców, na podstawie tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To sprawia, że są one wyjątkowe.
Dowodem na to są nie tylko opinie coraz większej liczby zadowolonych klientów, ale także nagrody i wyróżnienia, które systematycznie otrzymują kolejne wyroby.
Już 15 z nich znajduje się na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na koncie firmy są wyróżnienia w konkursach, m.in. AGRO Polska, Nasze Kulinarne Dziedzictwo i ECOLIFE, a także prawo oznaczania produktów godłem „Teraz Polska” i znakiem „Poznaj Zdrową Żywność”.
Mający swoją siedzibę w Pilźnie Zakład Przetwórstwa Mięsa tygodniowo produkuje 120 ton wędlin oraz przetwarza 100 ton mięsa.
Dysponuje nowoczesnymi halami i sprzętem, spełniającymi wysokie standardy higieniczno-sanitarne. Jednak w produkcji stosowane są stare, tradycyjne receptury, oparte na doświadczeniach przodków właściciela i osadzone w regionalnej tradycji. Co istotne, dzięki własnemu punktowi skupu żywca wyroby wytwarzane są z lokalnych, ekologicznych surowców.
Zakład Produkcji Garmażeryjnej działa od 2006 roku w Tuchowie. Tu wytwarzane są słynne pierogi – ruskie, z kapustą i grzybami, mięsem a także borówkami, jak również krokiety i gołąbki. Zakład jest wyposażony w nowoczesne urządzenia, jednak większość prac wykonywana jest ręcznie. Tradycyjne receptury, nie uwzględniające dodatków funkcjonalnych ani konserwantów, sprawiają, że wytwarzane tu produkty mają smak domowych potraw. Tygodniowo produkuje się tu 25 ton wyrobów.
Grupa Taurus to także firmowe sklepy, w których oferowany jest cały asortyment produkcji obu zakładów. Można je znaleźć w Pilźnie, Dębicy, Tarnowie, Rzeszowie, Mielcu i Ładnej. 15 barów, zlokalizowanych w pobliżu autostrad i ważnych szlaków komunikacyjnych w całym kraju, opatrzonych logo Taurusa, proponuje regionalne potrawy, przygotowane na bazie produktów firmy.
Efektem rozwoju firmy są także hotele, motele i domy weselne, zlokalizowane w miejscowościach Małopolski i Podkarpacia – w Rzeszowie, Pilźnie, Machowej, Ładnej, a także zajazd w Wyszmontowie, przy trasie Sandomierz – Warszawa.
- Systematyczna praca i konsekwencja w działaniach całej naszej załogi spowodowały, że po trzydziestu latach działalności mamy powody do zadowolenia – mówi prezes Stanisław Jarosz. – Bardzo za to dziękuję wszystkim pracownikom. Jednak sukces naszej firmy nie byłby możliwy bez tysięcy naszych Klientów i Gości. W roku naszego jubileuszu im także będziemy chcieli podziękować za to, że są z nami przez te wszystkie lata.
Swój jubileusz grupa Taurus sp. z o.o. będzie świętowała przez cały rok. Jej Goście i Klienci mogą liczyć na specjalne oferty, promocje i nagrody. Informacje o nich będą dostępne na naszej stronie internetowej, portalach społecznościowych i w lokalnych mediach.