Ekogala 2017

Kiełbasa swojska pilzneńska z firmy Taurus nagrodzona na Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości - Ekogala 2017.        

W Centrum Wystawienniczo – Kongresowym  w Jasionce w dniach 8-9 grudnia br., odbyły się Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości - Ekogala 2017. Dla konsumentów była to dobra okazja do skosztowania wyrobów z różnych części Europy, a nawet z Chin. Dla rolników i przetwórców była to szansa na promocję i sprzedaż towarów. Organizatorami Ekogali byli: Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl, Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” Piotr Puchalski, Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc oraz Wójt Gminy Trzebownisko Lesław Kuźniar.

Gratulacje dla organizatorów targów przesłał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel. Przekazała je podsekretarz stanu w MRiRW Ewa Lech.

W targach wzięło udział 110 wystawców. Liczną grupę stanowili goście z zagranicy. Aż 16 wystawców reprezentowało Ukrainę, Węgry i Chiny.

Pierwszego dnia Ekogali rozstrzygnięty został Konkurs „Polski Smak” o nagrodę Prezydenta RP Andrzeja Dudy. Przy ocenie produktów pretendujących do statuetki „Polski Smak” brane były pod uwagę kryteria: wierność tradycyjnym recepturom, wykorzystanie do produkcji naturalnych polskich surowców, atrakcyjność opakowania i nawiązanie do tradycyjnego wzornictwa oraz atrakcyjność produktu w kategoriach handlowych.
Jury pod  przewodnictwem znanego propagatora polskiej tradycyjnej kuchni Grzegorza Russaka przyznało specjalną nagrodę prezydenta Andrzeja Dudy za żywność najwyższej jakości Polskie Smaki 2017. Otrzymała ją masarnia OSIP za kiełbasę szynkową z pieprzem, natomiast trzy równorzędne Statuetki  POLSKI SMAK 2017 za szynkę, masło i kiełbasę otrzymały firmy Anmar, Mleczarnia z Jasienicy Rosielnej i Przedsiębiorstwo Taurus z Pilzna.

Kiełbasa swojska pilzneńska z Przedsiębiorstwa Taurus doskonale wpisuje się w kryteria konkursu. Jest produktem  tradycyjnym produkowanym w Pilźnie i okolicach w oparciu o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. W 2006 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, posiada Znak Jakości Poznaj Dobrą Żywność , certyfikat "Jakość Tradycja" Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Znak promocyjny Teraz Polska i nagrodę w  konkursie  Nasze  Kulinarne Dziedzictwo- Smaki  Regionów- Perła 2011.


Galeria


<< powrót