I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal Pierogów
W niedzielę 27 sierpnia na ranczo Taurus przy ul. Bujnowskiego 60 w Pilźnie odbyły się I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal Pierogów.
Nie zabrakło znamienitych gości. Imprezę uświetnili obecnością: Poseł na Sejm RP Jan Warzecha, Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś, Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Rzeszowie Adam Panek, Burmistrz Pilzna Ewa Gołębiowska i jej zastępca Krzysztof Krawiec, Przewodniczący Rady Miasta Pilzna Tadeusz Pieczonka, Komendant Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego Marcin Żal, Dyrektor Rzemieślniczej Szkoły Zawodowej im. Bł. Karoliny Kózka w Pilźnie Anna Smołucha, Kierownik Biura Sejmiku Województwa Podkarpackiego Izabela Fac.
Nie zabrakło przedstawicieli duchowieństwa: Ojców Karmelitów i Sióstr Służebniczek Dębickich z Pilzna. List gratulacyjny na ręce Prezesa Taurusa Stanisława Jarosza nadesłała Pani Elżbieta Rafalska Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Impreza przebiegała zgodnie z planem. Od godz.16.00 dzieci okupywały darmowe zjeżdżalnie. Najmłodsi mieli jeszcze inne atrakcje w tym program estradowy „Muzyczna Przygoda Minionków” w wykonaniu Kinder Sid.
Odbyły się konkursy dla dzieci w rozpoznawaniu smaków pierogów i w lepieniu pierogów.
Dzieci doskonale sobie radziły a Komisja konkursowa była zdumiona umiejętnościami małych pierogarzy. Dla dorosłych odbył się konkurs pod hasłem „Kto zje najwięcej pierogów w 3 minuty”. Najwięcej zjadł pan Józek bo 34 sztuki w 3 minuty.
Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały w konkursie „Czym Chata bogata”.
Komisja konkursowa w składzie: Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś, Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Rzeszowie Adam Panek,
Dyrektor Rzemieślniczej Szkoły Zawodowej im. Bł. Karoliny Kózka w Pilźnie Anna Smołucha, Kierownik Biura Sejmiku Województwa Podkarpackiego Izabela Fac, Szef kuchni Karczma Dolina Pstrąga Janusz Flis miała bardzo trudny wybór, bo wszystkie Panie wykazały się dużymi umiejętnościami i przygotowały wiele tradycyjnych i lokalnych dań, nalewek i produktów.
I miejsce zajęło KGW w Strzegocicach,
II miejsce KGW w Słotowej,
III równorzędne miejsce KGW w Łękach Górnych i Zwierniku
Dodatkowo komisja wyróżniła najlepsze potrawy: kura nadziewana ze Strzegocic, krokiety z grzybami ze Zwiernika, pierogi zbójeckie ze Słotowej, baranina i bigos z Łęk Górnych.
Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś przyznał specjalną nagrodę dla KGW ze Strzegocic za znakomite nalewki.
Nie zabrakło degustacji pilzneńskich pierogów a także dań i produktów tradycyjnych.
Była też jedna smaczna atrakcja wędliniarska prawie pięciometrowa kiełbasa: korneta max zaprezentowana przez Prezesa Taurusa Stanisława Jarosza i pokrojona na mini kornetki do degustacji wśród uczestników pikniku. Nie zabrakło wyjątkowych koncertów zespołu LIFE BARS z Debicy. Miłośnicy disco polo bawili się przy muzyce Kalimero i Suski. DJ SID zakończył imprezę zabawą taneczną.
Galeria