Golonka Podkarpacka z Pilzna Przysmakiem Ziemi Podkarpackiej
W dniu 16 lipca 2017 w Radomyślu Wielkim odbył się Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Impreza ta, mająca na celu promocję tradycyjnych lokalnych produktów wędliniarskich odbyła się już po raz jedenasty.
Podkarpacki Dzień Wędliniarza świętowano na terenie stadionu w Radomyślu Wielkim i jak co roku, cieszył się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców powiatu mieleckiego i powiatów ościennych. Swoje wyroby prezentowało kilkunastu lokalnych producentów, a wśród nich firma Taurus ze swoimi pierogami i produktami mięsnymi. Firmę podczas imprezy reprezentowali Fryderyk Kapinos, Anna Kolman i Łukasz Parat. Impreza odbywała się przy akompaniamencie muzyki kapel ludowych i zespołów młodzieżowych. W ramach Dnia Wędliniarza Podkarpacka Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wieprzowy z konkursami i nagrodami dla dzieci i dorosłych oraz bezpłatną degustacją potraw z wieprzowiny.
Golonka Podkarpacka z Pilzna została uznana za Przysmak Ziemi Podkarpackiej. Była to kolejna nagroda dla tego znanego produktu. W uzasadnieniu decyzji członkowie kapituły konkursu: prof. dr hab. inż. Władysław Migdał i prof. dr hab. Maria Ruda stwierdzili, że golonka podkarpacka z Pilzna rozsławia Podkarpacie w całym kraju dzięki swoim niepowtarzalnym walorom smakowym.
Galeria