Ekogala
Już po raz dziesiąty wystawcy, producenci i wytwórcy żywności ekologicznej i tradycyjnej mieli okazję zaprezentować swoje produkty i wyroby na Ekogali – międzynarodowych targach produktów i żywności wysokiej jakości, które miały miejsce w dniu 9 grudnia br. Organizatorami Ekogali byli: Marszałek Województwa Podkarpackiego, Prezydent Miasta Rzeszowa, Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” oraz Wójt Gminy Trzebownisko.
W Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce stanęło ponad 120 stoisk, na których prezentowali się wystawcy posiadający certyfikaty ekologiczne, a produkty i wyroby przez nich wytwarzane zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tegorocznej Ekogali swoje stoiska w podrzeszowskiej Jasionce prezentowały także firmy zagraniczne z : Ukrainy, Węgier i Austrii.
Tematyka tegorocznej Ekogali była związana ze Świętami Bożego Narodzenia, prezentowana żywność nawiązywała do świątecznych tradycji wigilijnych. W ten klimat wpisała się także firma Taurus z Pilzna ,Karczma Dolina Pstrąga z Machowej i Bar Taurus z ulicy Podakarpackiej w Rzeszowie prezentując tradycyjne wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: szynki, kiełbasy, pierogi, gołąbki i krokiety. Karczma Dolina Pstrąga serwowała potrawy z dziczyzny i słynną już zupę rybną.
Galeria