Perła 2016


Firma Taurus została laureatem tegorocznego ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw.

Konkurs przebiegał dwuetapowo. W pierwszym etapie wyłonieni zostali laureaci finałów regionalnych. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu spośród produktów nominowanych w regionach. Prestiżową nagrodą konkursu jest PERŁA wręczana podczas Wielkiego Finału Konkursu.
W tym roku Wielki Finał odbędzie się 25 września w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Firma Taurus otrzyma PERŁĘ 2016 za produkt Gołąbki Podkarpackie z Pilzna. Jest to już piąta PERŁA uzyskana przez Firmę za propagowanie regionalnych produktów.

Potrawy z kapusty należały do bardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także na ziemi pilzneńskiej. Zachował się XIX wieczny przepis na gołąbki (hołupcie) ruskie zapisany w książce kucharskiej Małgorzaty Bogackiej. Pisze ona:
Obrać duże liście z główki kapusty świeżej, ugotować do połowy. Potem wziąć ½ kg ryżu, ugotować na wodzie, wrzącej z masłem, aby nie był zupełnie miękki. Osobno wziąć ½ kg wieprzowiny, usiekać drobno, dać do tego cebulki, drobno siekanej i pieprzu, posolić  i udusić. Uduszone pomieszać z ryżem, brać listki kapusty każdy z osobna, nakładać łyżką
wieprzowinę, zawijać dobrze, dać dużo masła w rądel, układać jedno obok drugiego, nakryć pokrywką i udusić, aby się zrumieniło….

Stosowany dziś w Firmie Taurus przepis na gołąbki nie różni się od przepisu, który wyżej przytoczono i jest dokładnie taki jakim kierowały się gospodynie domowe w Pilźnie i okolicach.
Godnym uwagi jest fakt, że chociaż gołąbki pilzneńskie produkowane są w zakładzie przemysłowym, oprócz rozdrabniania mięsa w maszynie do mielenia, wszystkie pozostałe prace wykonywane są ręcznie.
Firma bardzo sobie ceni uzyskane wyróżnienie przyjmując je jako wyraz uznania dla wieloletnich i niestrudzonych działań na rzecz kontynuowania i utrwalania potraw mających swoje korzenie w lokalnej i regionalnej tradycji.

 

Galeria


<< powrót