Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna 2016
W dniu 04.05. 2016 r. w Pilźnie, na Rancho „Taurus", odbyło się po raz dziewiąty „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" zorganizowane przez Firmę Taurus przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie i Gminy Pilzno. Patronat honorowy nad imprezą przejęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Starosta Powiatu Tarnowskiego, Starosta Powiatu Dębickiego.
„Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" było obchodzone także we wszystkich barach należących do Firmy Taurus znajdujących się na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.
Swoją obecnością imprezę uświetnili:
- Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś
- Starosta Powiatu Tarnowskiego Roman Łucarz
- Starosta Powiatu Dębickiego Andrzeja Reguła
- Wice Starosta Powiatu Dębickiego Mateusz Pasek
- Burmistrz Pilzna Ewa Gołębiowska
- Profesor Władysław Migdał kierownik katedry mięsnej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
- Krzysztof Przybył-Prezes Fundacji Godła Teraz Polska
- Michał Lipiński dyrektor Fundacji Godła Teraz Polska
- Jan Zwoliński prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie
- Wójtowie, burmistrzowie, radni wojewódzcy, powiatowi i gminni
- Prezesi, dyrektorzy i kierownicy zaprzyjaźnionych firm i instytucji
- Olena Mirga ze Lwowa - ukraińska gwiazda kulinarna
- Blogerzy kulinarni z Joanną Krzewińską, Izą Kulińską i Anną Wlezień
- Księża.
Na uroczystościach nie zabrakło kontrahentów oraz klientów, smakoszy pilzneńskich wyrobów, w tym słynnej golonki Podkarpackiej z Pilzna.
Ciekawy wykład nt. golonki pt. „O golonce prawie wszystko” wygłosił Prof. dr hab. inż. Władysław Migdał.
Głównymi punktami programu były konkursy nawiązujące do podstawowego celu imprezy, tj. prezentacji bogatego dziedzictwa kulinarnego regionu Podkarpacia.
- Konkurs uczniów szkół gastronomicznych z Tarnowa i Pilzna pod nazwą
„Wieprzowina - smacznie i wykwintnie”.
W konkursie udział wzięli: Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie z panią mgr inż. Bogusławą Zaborowską i Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. K. Kózki w Pilźnie z panią dyrektor Anną Smołucha.
Poziom konkursu był bardzo wyrównany. Komisja konkursowa: Magdalena Jarosz , Blogerzy, Olena Mirga, Janusz Flis, Justyna Dziedzic przyznała dwa pierwsze miejsca, które zajęli Michał Ciszek z Tarnowa i Patryk Czekański z Pilzna.
- VI Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas
I miejsce Maciej Rajczak z czasem 2 min 39 s 20
II miejsce Grzegorz Zioło z czasem 3 min 45 s 14
III miejsce Bogdan Barycza z czasem 6 min 46 s 35
Zawody oceniała Komisja konkursowa w składzie:
Prezes Firmy Taurus Stanisław Jarosz
Burmistrz Pilzna Ewa Gołębiowska
Dyrektor ds. prawno-ekonomicznych Firmy Taurus Paweł Rachwał
Podczas święta Firmie Taurus został wręczony certyfikat Jakość Tradycja dla Kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, który z rąk Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Jana Zwolińskiego odebrał prezes Taurusa Stanisław Jarosz.
Nie zabrakło też akcentów międzynarodowych. Olena Mirga, ukraińska gwiazda kulinarna, szefowa wielu restauracji w Kijowie, Lwowie, Syberii i Przemyślu zaprezentowała przygotowanie tradycyjnych dań z Ukrainy łącznie z degustacją pielmieni i czebureków.
Radosny nastrój świętowania współtworzyły występy lokalnych zespołów artystycznych: Dzieci ze szkoły podstawowej im. W. Jagiełły, Zespołu Pieśni i Tańca Sokolanie z Pilzna, zespołu ludowego Morsy z Dębicy, Kabaretu Zespołu Szkół im. Marii Konopnickiej w Strzegocicach, KIK Muza Szkoła Muzyczna z Pilzna z solistami Krzysztofem i Iwoną Kajpust.
Gwiazdą wieczoru był zespół Video.
Biesiadowano do późnych godzin nocnych przy muzyce zespołu Stars i DJ DID.
Organizatorzy przygotowali tak różnorodny program, że każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. W sposób szczególny dostrzeżono dzieci i dla nich zorganizowano liczne konkursy z nagrodami w tym Lot Balonem dla dzieci i młodzieży biorących udział w występach.
Całość imprezy przebiegała w radosnej atmosferze. Dużym powodzeniem cieszyła się, zgodnie z oczekiwaniem, golonka podkarpacka z Pilzna ale też wędzona i grillowana kiełbasa, szaszłyki, kaszanka, pierogi i inne smakołyki serwowane na wielu stoiskach. Dla smakoszy ryb przygotowano wędzonego pstrąga.
Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim, w tym także sponsorom i mediom, którzy przyczynili się do przygotowania imprezy, a uczestnikom za wspólne świętowanie.
Galeria