Kiermasz Wielkanocnych Produktów
Dnia 20 marca niecodzienna impreza odbyła się w kompleksie gastronomicznym Taurusa
w Rzeszowie przy ul. Podkarpackiej.
Bar Taurus (Rzeszów, ul. Podkarpacka 190), obiekt znajdujący się na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wspólnie z Podkarpackim Urzędem Wojewódzkim, zorganizował w niedzielę Kiermasz Wielkanocnych Produktów. Udało się połączyć formułę komercyjną (sklepik z podkarpackimi, tradycyjnymi i regionalnymi produktami) z degustacją potraw i produktów przygotowanych przez bar i nie tylko: gotowanymi jajami w sosie chrzanowym, fenomenalnym żurkiem z jajkiem i kiełbasą w chlebie, ciastami wielkanocnymi, wyrobami PPM Taurus w Pilźnie, wypiekami z rzeszowskiej Cukierni-Piekarni IZA i innymi świątecznymi specjałami.
Kiermaszowi towarzyszyły stoiska z rękodziełem, ale i jadłem przygotowanym m.in. przez KGW z Miłocina, KGW nr 1 Nowa Wieś oraz Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Boguchwała.
Stoły uginały się od swojskich produktów, wielkanocnych dań, wędlin i wypieków. Organizatorzy zadbali nie tylko o to, by były to produkty najwyższej jakości. Pięknie ułożone i świątecznie przystrojone pokarmy nęciły oko. Było w czym wybierać.
Podczas kiermaszu odbyły się warsztaty kulinarne z blogerami: Ulla Ulcik Pałka - Kraków, Anna Wlezień - Kraków, Bernadeta Jarnot-Manecka - Katowice, Joanna Komorowska - Wrocław, Iza Kulińska - Warszawa, Janusz Stanisław Andrasz -Warszawa, Joanna i Piotr Krzewińscy - Warszawa.
Pod czujnym okiem szefów kuchni z Taurusa Doroty Pelc i z Karczmy Dolina Pstrąga, blogerzy przygotowali kołduny, barszcz czerwony, roladę drobiową w otulinie z boczku pilzneńskiego z sosem wiśniowym, nadziewaną bryndzą. Przygotowane dania degustowali tłumnie odwiedzający kiermasz mieszkańcy Rzeszowa i okolic.
Podczas kiermaszu odbył się konkurs na najlepszą babę wielkanocną.
Informacja w serwisie facebook.
Galeria