Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości Arobieszczady 2015
W dniach 2-3 sierpnia br. na terenie Zespołu Szkół Technicznych w Lesku miały miejsce Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości Arobieszczady 2015, którym towarzyszyła Wystawa Zwierząt.
Agrobieszczady to impreza, która stawia głównie na promocję regionu, lokalnych firm, roślin ekologicznych i tradycyjnej żywności. Wszystko co prezentowane jest na targach jest wykonywane ręcznie, z dużą starannością, z zachowaniem tradycyjnych receptur i technik.
W tym roku na Agrobieszczadach swoje stoiska wystawiło blisko 270 wystawców. Zwiedzających nie brakowało. W ciągu dwóch dni przez teren targów przewinęło się blisko 12 tys. ludzi. Impreza stała się już imprezą ponadregionalną. W tym roku brali w niej udział goście z Olsztyna, Gdyni, Inowrocławia, Wrocławia, Opola, Katowic i Krakowa.
Targom towarzyszyły liczne konkursy.
W konkursie na najlepszą potrawę z dziczyzny wzięła udział Karczma Dolina Pstrąga z Machowej. Potrawy konkursowe: gulasz z sarny, klopsiki z jelenia oraz pasztet z dziczyzny okraszony żurawiną były przygotowane przez szefa kuchni Janusza Flisa.
Gulasz z sarny zachwycił jurorów i został przez kapitułę wyróżniony. Zdradzamy przepis: gulasz przygotowany był z mięsa z sarny, które było marynowane przez kilka dni z ziołami, następnie duszone z czerwonym winem, świeżą papryką i cebulą.