Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna 2015

W dniu 23.05. 2015. w Pilźnie, na Rancho „Taurus", odbyło się po raz ósmy "Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" zorganizowane przez Firmę Taurus przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie, Gminy Pilzno, Domu Kultury w Pilźnie oraz Podkarpackiego Klastra Rolno- Spożywczego. Patronat honorowy nad imprezą sprawowali: Starosta Dębicki, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Prezes Fundacji Godła Promocyjnego Teraz Polska.

"Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" było obchodzone także we wszystkich barach należących do Firmy Taurus znajdujących się na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.

Swoją obecnością imprezę uświetnili:
Renata Butryn, Jan Warzecha i Józef Rojek – posłowie RP, starostowie dębicki i tarnowski, delegacja z Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego z Lesławem Majkutem sekretarzem urzędu, burmistrzowie i wójtowie. Na uroczystościach nie zabrakło kontrahentów oraz klientów, smakoszy pilzneńskich wyrobów, w tym słynnej golonki Podkarpackiej z Pilzna.

Głównymi punktami programu były konkursy nawiązujące do podstawowego celu imprezy, tj. prezentacji bogatego dziedzictwa kulinarnego regionu Podkarpacia. Uczestnicy mogli porozmawiać na ten temat z profesorami: Marią Rudą i Władysławem Migdałem.

Nie zabrakło gwiazdy kulinarnej. Tym razem był to Remigiusz Rączka ze Śląska.

Młodzież z Publicznego Gimnazjum im. Obrońców Ojczyzny z Pilzna zorganizowała i przeprowadziła konkurs na temat zdrowej i tradycyjnej żywności. Publiczność była pod wrażeniem wiedzy dzieci i młodzieży.

Kapituła konkursowa pod przewodnictwem Stanisława Jarosza rozstrzygnęła konkurs na hasło reklamowe produktów Taurusa, wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Wygrała pani Katarzyna Banaszczyk za hasło:
"W Taurusie pyszne jedzenie mamy i przeciwieństwie do innych nie nagrywamy"

II miejsce przyznano pani Agnieszce Kolano za hasło:
"Ani babcie ani mamusie nie ugotują tak jak w Taurusie"

III miejsce zdobyła pani Agata Szrek za hasło:
"Warszawiaka i Krakusa zapraszamy do Taurusa"

Wyróżnienie otrzymał Grzegorz Baran za hasło:
"Choć kocham swoją mamusię pierogi jadam tylko w Taurusie"

W konkursie "Zasmakuj i wygraj" zwyciężył i wygrał wycieczkę do Chorwacji Krzysztof Jasiak.



Odbył się również konkurs kulinarny "Kulinarne dziedzictwo ziemi pilzneńskiej - potrawa tradycyjna", który adresowany był do kół gospodyń wiejskich. Kapituła w składzie Remigiusz Rączka, prof. Maria Ruda, prof. Władysław Migdał, prezes Ewa Lewek, córka właściciela Taurusa Magdalena Jarosz, kierownik w Departamencie Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Dorota Jamrozy nie miała łatwego wyboru. W konkursie rywalizowały ze sobą Panie z Mokrzca, Gołęczyny i Słotowej. Zwyciężyły panie z Gołęczyny. Drugi konkurs kulinarny to Nasze regionalne smaki – stół regionalny, zwyciężyły panie z Mokrzca.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się V Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas, które można było oglądnąć w niedzielnym Teleexpresie.

Zwyciężył Jacek Flis z czasem 1min 51s 51

II miejsce Wojciech Czernysz z Pilzna czas 1 min 58 s 37

III miejsce Sławomir Zioło czas 2min 04s 38

Nagrody dla zwycięzców ufundowali Taurus, Prymat, Urząd Marszałkowski w Rzeszowie.

Radosny nastrój świętowania współtworzyły występy lokalnych zespołów artystycznych: Pieśni i Tańca Sokolanie z Pilzna, Szkoły Muzycznej Yamaha w Pilźnie, Small Cafe z Tarnowa, Kapela Piźnianie z dyrektorem Domu Kultury Andrzejem Kozikiem i zespół PMA z Pilzna. Po raz pierwszy na święcie zaśpiewała Pilźnianka Joanna Podgórnik.

Gwiazdą wieczoru był zespół Piersi, który ponad półtoragodzinnym koncertem bawił i rozgrzewał w deszczu niezawodną publiczność.

Biesiadowano do późnych godzin nocnych przy muzyce kapeli Maxim i DJ MAXX.

Organizatorzy przygotowali tak różnorodny program, że każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. W sposób szczególny dostrzeżono dzieci i  dla nich zorganizowano liczne konkursy z nagrodami. Jak każdego roku dzieci przedszkolne z Ochronki Sióstr Służebniczek Dębickich w Pilźnie pięknie się prezentowały, wychwalając rodzinne miasto i jego tradycyjne produkty z golonką podkarpacką z Pilzna na czele.

Uczniowie z pilzneńskiego Liceum Ogólnokształcącego przygotowali spektakl pt. "Jak to z kiełbasą swojską pilzneńską było". Reżyserem i scenarzystą na podstawie informacji zdobytych od ks prof. Bogdana Stanaszka była Elżbieta Kurowska. Aktorzy to Marcelina Proszowska, Magdalena Wnęk, Magdalena Studniarz, Izabela Kujbiba, Artur Berek, Arkadiusz Szypułka, Kamil Klabacha i Piotr Bańdur.  Pokaz przygotowania kiełbasy swojskiej pilzneńskiej i jej wędzenia przedstawił Janusz Jarosz bratanek prezesa Taurusa.

Miłośnicy lotów mogli się sprawdzić na symulatorze wirtualnych lotów samolotu N-28 z zaprzyjaźnionego miasta Mielca.

Całość imprezy przebiegała w radosnej atmosferze. Dużym powodzeniem cieszyła się, zgodnie z oczekiwaniem, golonka podkarpacka z Pilzna ale też wędzona i grillowana kiełbasa, szaszłyki, kaszanka, pierogi i inne smakołyki serwowane na wielu stoiskach. Dla smakoszy ryb przygotowano wędzonego pstrąga.

Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim, w tym także sponsorom i mediom, którzy przyczynili się do przygotowania imprezy, a uczestnikom za wspólne świętowanie.

Fryderyk Kapinos

 

Galeria


<< powrót