Pierożki pieczone z mięsem oraz pierożki pieczone z kapustą i grzybami posiadają znak "Jakość Tradycja"

jakos-tradycjaDnia 20  lutego 2015 roku firma Taurus  z Pilzna uzyskała prawo posługiwania się znakiem „Jakość  Tradycja” dla dwóch produktów: pierożków pieczonych z mięsem i pierożków pieczonych z kapustą i grzybami.

Pierożki pieczone, produkty z ciasta drożdżowego nadzianego mięsem bądź kapustą i pieczone w piecu znane był od dawna w wiejskich domach w okolicach Pilzna.

Potrawy z mąki jako tańsze były podstawą kuchni ludzi niezamożnych dawnej Galicji tj. dzisiejszej Małopolski i Podkarpacia. Ukształtowanie terenu, liczne wojny i  zabory powodowały, że ziemie te zamieszkiwała głównie ludność uboga, której kuchnia siłą rzeczy była skromna i tania. Gospodynie doszły do mistrzostwa w przygotowywaniu prostych ale smacznych potraw. Na terenach położonych na wschód od Wisły  od dawien dawna pieczone pierogi były charakterystycznym daniem świątecznym. Nadziewano je m.in. ziemniakami, kapustą, grzybami, mięsem czy też kaszą gryczaną.

pierozki-pieczone-z-kapusta-i-grzybami.jpg
Pierożki pieczone z kapusta i grzybami
pierozki-pieczone-z-miesem.jpg
Pierożki pieczone z mięsem

Firma Taurus po raz kolejny sięgnęła do regionalnych tradycji kulinarnych. Przepisy na wyróżnione pierożki pochodzą od gospodyń wiejskich z okolic Pilzna. Podstawą produkcji jest ciasto drożdżowe produkowane w tradycyjny sposób z tych samych co przed laty składników. Nadzienie przygotowywane jest również z naturalnych składników: mięsa, cebuli, kapusty, grzybów i naturalnych przypraw. Nie są dodawane żadne zamienniki
i substancje wspomagające proces produkcji.      

pierogi_taca

Dzisiaj powszechnie znane są typowe pierogi parzone  z ciasta pierogowego. Pierożki pieczone to przypomnienie zanikających już potraw, kontynuacja rodzimych tradycji
i wzbogacenie oferty rynkowej.

Warto przypomnieć, że na całym Podkarpaciu  znak „Jakość  Tradycja” posiada 14 produktów z 5 firm. Znak ten jest wyrazem uznania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla producentów i  produktów  żywnościowych  wysokiej jakości wywodzących się z regionalnych tradycji.

 

ACP_PDF-2_file_documentCertyfikat "Jakos i Tradycja" dla pierożków pieczonych z mięsem i pierogów pieczonych z kapustą i grzybami

 

ACP_PDF-2_file_documentCertyfikat "Jakos i Tradycja" dla pierożków pieczonych z mięsem i pierogów pieczonych z kapustą i grzybami

 

 

<< powrót