Sprawozdanie z III Festiwalu Pierogów
Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu chroniły.
Uważając św. Jacka za patrona pierogarzy, poczęstowaliśmy na III festiwalu Pierogów, który miał miejsce w dniu 21 września 2014r współczesnymi pierogami zaproszonych gości. Myślimy, że smakowały ponieważ rozdaliśmy ich więcej niż rok temu, część na festiwalu a część z zaprzyjaźnionym radiem RDN Małopolska
Imprezie towarzyszyło wiele konkursów dla dorosłych i dla dzieci.
W konkursie lepienia pierogów na czas wzięły udział sołectwa: Łęki Górne, Jaworze Górne, Jaworze Dolne, Machowa, Dobrków oraz jedna drużyna składająca się z ochotników spośród publiczności. Pierwsze miejsce zajęło sołectwo Dobrków, które w wyznaczonym czasie ulepiło 92 pierogi. Na drugim miejscu znalazło się sołectwo Jaworze Dolne z wynikiem 76 pierogów, a jako trzecie były Panie z sołectwa Łęki Górne z wynikiem 73 sztuki.
Ciekawy był również konkurs rozpoznawania składników farszu pierogów. Każdy uczestnik otrzymał 6 takich samych pierogów (produkowanych przez firmę Taurus a także wykonanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Łękach Dolnych oraz Stowarzyszenie Zawisłocze Pilźnieńskie.
Kapituła konkursowa w składzie:
Magdalena Jarosz - manager PPM Taurus, przewodnicząca
Lidia Rygiel- przedstawiciel Departamentu KSOW UM Woj. Podkarpackiego
Małgorzata Kluska - kierownik zakładu produkcyjnego Tuchowie
Władysław Szajna - Podkarpacki Klaster Rolno Spożywczy
Justyna Dziedzic -Urząd Miejski w Pilźnie
Zadaniem uczestnika było wypisane podstawowych składników każdego z pierogów. Pierwsze miejsce zajęła Pani Katarzyna Mroczek - sołtys wsi Gołęczyna, drugie miejsce zajęła Pani Mariola Chmielowska, a trzecie Krystyna Kieliasz
Rzemieślnicza Szkoła Zawodowa w Pilźnie im błogosławionej Karoliny Kózki przygotowała konkurs, który przeprowadziła pani dyrektor Anna Smolucha.
Podczas imprezy wystąpiły zespoły muzyczne: STARS, RIFF, MAXIM i ARIUS oraz DJ Sid. Konkurs na najlepszy zespół wygrał zespół Maxim, a solistą festiwalu został Dawid Pietrucha z zespołu Riff z Brzostka.
Gwiazdą wieczoru był Mateusz Mijal - fanki oblegały scenę a po koncercie Mateusza z którym robiły sobie zdjęcia. Wieczór był niezapomniany , bo w finale mistrzostw świata w siatkówce mężczyzn zdobyliśmy upragnione złoto. Oj wtedy to się działo, odśpiewano hymn Polski, wszyscy się ściskali, a radosne uniesienie trwało jeszcze długo.
A zaczęło się tak:
Po pięknych występach dzieci z Przedszkola Publicznego w Pilźnie wystąpił zespół Yamacha.
Duże brawa zdobył też zespół Podgrodzianie z Podgrodzia..
Dla dzieci zorganizowano zjeżdżalnie, jazdę na kucykach oraz inne atrakcje.
Sponorami byli Żywiec, Pepsi, Grupa Autograf, Ogród i Lavazza. Patronat medialny objęli RDN Małopolska, Polskie Radio Rzeszów oraz Obserwator Lokalny. Organizatorami byli PPM Taurus, Urząd Miejski w Pilźnie, Wojewódzki Dom Kultury w Rzeszowie, Podkarpacki Klaster Rolno Spożywczy.
Organizatorzy dziękują służbom porządkowym Policji z Dębicy i Pilzna oraz Ochotniczej Straży Pożarnej z Pilzna.
Pierogi, które były bohaterem święta zostały wyprodukowane w Oddziale Taurusa w Tuchowie. Taurus produkuje już 40 rodzajów wyrobów garmażeryjnych, w tym pierogi. Wszystkie wyroby produkowane są bez konserwantów, 5 z nich wpisanych jest na krajową listę Ministra Rolnictwa jako produkty tradycyjne pilzneńskie.
Pierogi otrzymały wiele laurów, a w tym ten najważniejszy Godło Teraz Polska i cieszą podniebienia nie tylko w Polsce ale i poza jej granicami.
Prezes Taurusa Stanisław Jarosz podziękował Marszałkowi Województwa, Dyrektorowi Wojewódzkiego Domu Kultury, Burmistrzowi Pilzna, Staroście Dębickiemu współgospodarzom tego festiwalu za zaangażowanie we współtworzenie festiwali golonki i pierogów, które mobilizują do dalszej pracy nad promowaniem gminy,powiatu, regionu poprzez nasze tradycyjne produkty w Polsce i za granicą.