Szynka swojska pilzneńska - Przysmakiem Ziemi Podkarpackiej

Z inicjatywy Burmistrza Radomyśla Wielkiego w dniu 04.07.2014 r. obchodzono w Radomyślu Wielkim PODKARPACKI DZIEŃ WĘDLINIARZA.

Dzień Wędliniarza od kilku lat organizowany jest w Radomyślu Wielkim. Ta gmina to zagłębie wędliniarskie. Na terenie Radomyśla Wielkiego i okolicznych miejscowości funkcjonuje kilkanaście zakładów wędliniarskich, większość to rodzinne firmy, które produkują wędliny oparte na naturalnych, starych przepisach. W tym roku impreza miała charakter wojewódzki.
Tegoroczny VIII Podkarpacki Dzień Wędliniarza był szczególny, bo dodatkową okazją do radości stała się wygrana ciężkiej walki z nowymi normami Unii Europejskiej zakazującymi tradycyjnego wędzenia. W walkę tę włączył się aktywnie samorząd Gminy Radomyśl Wielki na czele z burmistrzem Józefem Rybińskim. Burmistrz, jako jeden z samorządowców, osobiście zaangażował się w walkę o tradycyjnie wędzone wędliny, organizując w gminie szereg spotkań z przedsiębiorcami z powiatu mieleckiego i przedstawicielami Przedsiębiorstwa Taurus z Pilzna, którzy byli inicjatorami wielu ważnych kroków mających rozwiązać ten problem. Burmistrz Józef Rybiński oraz wędliniarze z gminy Radomyśl Wielki uhonorowali Stanisława Jarosza Prezesa firmy Taurus z Pilzna okolicznościowym listem.
Tak jak w poprzednich edycjach podczas Dnia Wędliniarza odbył się konkurs na najlepsze wędliny, do którego swoje produkty zgłaszali producenci i wystawcy. 

Komisja w składzie: Hanna Szymanderska - popularyzatorka polskiej kuchni i autorka wielu książek kucharskich, przewodnicząca komisji, Izabela Byszewska - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jan Zwoliński - zastępca prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jacek Tejchma - etnograf, dyrektor Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu, Elżbieta Leyko - Kierownik mieleckiego Podkarpackiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, Justyna Kogut i Małgorzata Długosz Rząsa - z Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie przyznała 6 nagród.

 

Tytuł "Przysmak Ziemi Podkarpackiej" i statuetki powędrowały do Czesława Stopy z Dulczy Wielkiej za boczek wędzony, Zakładu Haliny Kozik z Podleszan - za Golonkę Podleszańską, Zakładu Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego - za Udziec Biesiadny, Przedsiębiorstwa Taurus z Pilzna za Szynkę Swojską Pilźnieńską, Firmy Juwita z Dulczy Wielkiej za Kiełbasę Dulecką Podsuszaną i do Zakładu Jasiołka z Dukli za Zagrychę Rzeszowską. Zwycięzcom gratulujemy.

 

Galeria


<< powrót